Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA JCB Diners PayPal American Express Discover E-Check

Babysim är en populär aktivitet. Det är roligt både för barn och föräldrar. Och det är hälsosamt för barnet utveckling. Barnet känner till det våta elementet från sin tid i fostervattnet. Här har barnet tillbringat många timmar med att "stoja" sig, och varför inte fortsätta medan barnet är motiverat och tryggt med vattnet. I vår webbshop hittar du många produkter till babysim, bland annat badskor till barn eller simblöjor till spädbarn samt bikini/shorts till mor och far och naturligtvis en väska att bära allt i. För att få ut det bästa av babysim är det viktigt att det sker på barnets egna villkor och i barnets takt.
 

Varför gå på babysim?

- Eftersom det är mysigt och trevligt för hela familjen - Barnets glädje för vatten bevaras och barnet för en naturlig respekt för vatten - Barnets motorik utvecklas och den sociala och inlärningsmässiga utvecklingen stimuleras - Barnet blir medveten om framsteg och självlivräddning När kan man börja med babysim? Barnet kan börja med babysim när navelstumpen är helt läkt. Det är viktigt att det är rätt temperatur i rum och vatten. Vattnet bör vara 32-34 grader. Luften omkring 30 grader. Barnet får inte kylas och bör vara i vattnet i max 30 minuter. De första gångerna kortare tid, för tillvänjningens och trygghetens skull. För att undvika nedkylning kan man använda warmupz till den lille - en våtdräkt i mjuk och smidig neopren, som hjälper barnet att hålla värmen. Det är viktigt att ta god tid på sig - så att barnet inte stressas - det är ju många intryck och ljud som ska bearbetas och ibland kan man uppleva att barnet är trött nästan innan det har varit i vattnet:)
 

Vad ska du ta med dig till babysim?

- Blöjbadbyxor/simblöjor, som sluter tätt vid låren och magen

- Lite mat/dryck till efter simningen, om du inte ammar

- Handduk, creme/lotion

Ska barnet använda vingar eller bälte? Det rekommenderas att barnet enbart bärs eller hålls lätt av föräldrarna eller en vuxen, därmed upplever barnet full rörelsefrihet. Och medvetenheten om att barnet har inflytande över att hålla sig själv uppe understöds. Den vuxne ska hålla sina egna axlar under vattnet - och därmed se till att man inte lyfter barnet. Vill man låta barnet "simma" lite utan att bli buret kan vi rekommendera Fred´s simtränare, som är en badring som inte kan välta och som ger barnet full rörelsefrihet för armar och ben. Den utvecklades under mottot - säkert skoj i vattnet.

Hygien och myter om sjukdom relaterat till babysim. Följ alltid simhallens riktlinjer avseende hygien så hjälper du till att minska bakterietillväxt och därmed också behovet av att använda klor. Många fruktar att vatten i öronen ger inflammation i mellanörat, men det är en onödig oro - inflammation i mellanörat orsakas av förkylning eller andra infektioner. Atopisk dermatit förvärras inte av att bada i simhall, men smörj alltid in barnet väl efteråt. I själva verket finns det också några som rekommenderar att smörja in barnet innan bad med vattenavvisande kräm. Babysim orsakar inte astma - detta utvecklas oftast hos elitsimmare eller andra som vistas i vattnet flera timmar i veckan.
 

Vad är det med babysim som är så bra?

Att vistas i vatten är stimulerande - särskilt för de tre inre sinnena. De utgör grunden för barnets utveckling både motoriskt, socialt och inlärningsmässigt.

Beröringssinnet (stimuleras vid beröring av huden)

Muskel-/ledsinnet (stimuleras genom att aktivera muskler, leder och senor)

Labyrintsinnet, grundläggande sinne för balansen (stimuleras genom att flytta huvudet i olika riktningar i förhållande till kroppen) Vistelse i vattnet ger barnet en unik möjlighet att utveckla just de ovanstående sinnena. Vatten ger stor rörelsefrihet, vilket bidrar till att göra barnet mer motoriskt säkert.
 

Vad kan man göra i vattnet så att sinnena stimuleras?

Barnet kan hänga på kanten, i föräldrarnas tumme, sitta långt fram på kanten eller på föräldrarnas ben, hoppa i från kanten, lyftas, röra sig i olika riktningar, dyka, hoppa upp/ner, framåt/bakåt, i cirklar snabbt och i inbromsning, slå kullerbyttor. Utnyttja vattnets egenskaper - skapa vågor, skapa bubblor och ljud med munnen vidrörandes vattnet, använd bollar, lekdjur, liggunderlag m.m. Det finns helt enkelt oändliga möjligheter för aktiviteter i vattnet. Använd fantasin och kom hela tiden ihåg barnets takt - så att det blir roligt för alla parter.