Dankort + VISA/Dankort VISA Electron MasterCard VISA JCB Diners PayPal American Express Discover E-Check

Solfakta och solskydd

I Sverige har det i många år varit tradition att njuta av solen till fullo. Ofta också mer än vad som är bra. Trenden de senaste åren har varit att fler och fler människor blir medvetna om att man måste skydda sig mot solens skadliga strålar.
Vad är UV-strålar och på vilket sätt påverkar de oss?
Solens ultravioletta strålar (UV) kan varken ses eller kännas av människor. Det är de strålar som gör vår hud brun, men de kan också skada huden och öka risken för hudcancer. Man skiljer mellan tre olika slags UV-strålar.

UV-A tränger djupare ned i huden och kan ge tidiga ålderstecken (rynkor) och skador på ögonen och på huden.

UV-B strålar gör huden tjockare och orsakar solbränna och soleksem och på lång sikt solskador i form av grova fläckar, pigmentfläckar och cancer i huden. UV-B strålningen är kraftigast runt ekvatorn, där solen står vinkelrätt mot marken.
UV-C är solens farligaste strålar. Men UV-C når inte ned till jordens yta, eftersom de absorberas av ozonlagret i atmosfären. Ozonlagret är fortfarande intakt över Skandinavien. Läs mer om UV-strålning på DMI. Faktum är att hudcancer är en av de vanligaste cancertyperna i Sverige. Lyckligtvis är den sällan dödlig, men varför ta chansen om det finns en chans att förebygga? Det finns en ökad risk att utveckla hudcancer om man som barn haft en hel del solbränna.
Cancerfonden har 4 enkla solråd, som lyder
¥    Siesta (paus från solen särskilt mellan 12 – 15, när UV-index är som högst) 
¥    Solhatt  
¥    Solcreme
¥    Slopa solariet 
 
Vad står UV-index för? Det är ett mått på styrkan av den UV-strålning som kommer från solen. När UV-indexet är mer än 3 ska man skydda sig med de tre förstnämnda solråden. På http://www.smhi.se/klimatdata/miljo/uv-stralning kan du dagligen kolla UV-indexet.
Följer du och familjen de 4 solråden är ni gott rustade för att säkra den bästa upplevelsen i solen. För solen är ju fantastisk och oumbärlig.

Hur skyddar man sig mot solen?

I dag har många föräldrar anammat att det är lätt att skydden barnen med UV-kläder, solhatt, solcreme och solglasögon. På det viset hjälper de till att förebygga skador i huden och på ögonen. När barnen har UV-kläderna på är man säker på att de är tillräckligt skyddade mot solen. Självklart ska man alltid vara uppmärksam på att smörja rikligt med solcreme på de ställen som kläderna inte täcker.
UV-kläder finns i många färger, storlekar och modeller. De mest kända och populära är UV-badkläder, som ungarna har på när de uppehåller sig utomhus, exempelvis i havet, vid stranden och vid poolen. Solkläderna är tillverkade av ett lätt material med UPF på 50 + ,( Ultraviolet Protection Factor). UPF anger hur bra materialet skyddar mot UV-A och UV-B strålning. De UV-kläder, som Smartsunwear.se säljer är märkta enligt australisk och ny zeeländsk standard AS/NZ 4399:1996, och har beteckningen utmärkt skydd. Zunblock, MALA och Playshoes är även certifierat enligt den nya mycket hårda europeiska standarden UV standard 801 som inte bara testar UV-skyddet i tyget i nytillstånd utan även vått, uttänjt och tvättat mm. UV-kläderna torkar snabbt och är behagliga och svalkande att ha på, även när det är mycket varmt.

Solhattar finns i alla former. De som skyddar barnet bäst är de så kallade legionärshattarna, där både nacke, ansikte och öron är skyddade. De finns naturligtvis också med solskyddsfaktor 50 + i samma material som UV-dräkterna.Solglasögon och barn. De flesta vuxna använder solglasögon, dels som snyggt tillbehör, men även för att solen är skarp och för att dess strålar kan ge skador på ögonen. Det finns en del bra solglasögon till barn på marknaden. När man väljer solglasögon till barn, ska man försäkra sig om att de ger 100 % UV-skydd, och att de sitter nära ögonen, så det inte kommer in sol från sidorna. Solglasögonen från Zunblock och BabyBanz, som vi lagerför hos Smartsunwear.dk är endast av denna typ. Badskor i en läcker, mjuk neoprenkvalitet med gummisula är en del av den fullständiga skyddsoutfiten. Med skorna på barnens fötter har du inget barn som klagar över att sanden är för varm och att stenarna på stranden och i vattnet är för vassa eller hårda att gå på.

Vilken solcreme ska jag välja?

På alla solvårdsprodukter finns det tryckt SPF(Sunscreen Protection Factor). SPF anger hur bra produkten skyddar mot UV-B strålning. Använder du exempelvis en solcreme med faktor 15 kan du uppehålla dig 15 gånger längre i solen, än om du skulle vara oskyddad. Om du väl och noggrant smörjer med rätt mängd. Smörjer du med för lite solcreme sjunker skyddet betydligt. Statistiken visar att många svenskar ofta bara smörjer sig med en fjärdedel av vad de borde. I praktiken betyder det, att en SPF 15 skyddar som SPF 2.
Det är alltid viktigt att smörja in barnen och sig själv ordentligt med solcreme, innan man uppehåller sig i solen. Solcremen ska vara minst faktor 15, vattenfast och skydda mot UVA- och UVB-strålar. Man ska använda ca en barnhand full (20 ml) till en barnkropp. En vuxenhand full till en vuxen (40 ml). En flaska med 200 ml räcker alltså bara till en dag på stranden för hela familjen.
En solcreme med faktor 25 ger 96 % skydd mot solens strålar - en faktor 15 ger 93 % skydd. Det är således mycket liten skillnad och det är oftast ett försäljningstrick när producenterna försöker sälja oss solvårdsprodukter med höga faktortal. A och O för optimalt skydd är att använda den rätta mängden solcreme.


Hos Smartsunwear.dk har vi valt att ha solvårdsprodukter, då vi anser att både barn och vuxna förtjänar det bästa för huden. Solvårdsprodukter som är fria från parabener, ftalater, parfym och många andra skadliga ämnen.
Efter att ha varit i solen kan det vara skönt att smörja sig med Aftersun lotion, som både svalkar och ger fukt till huden. Samtidig hjälper den till att bevara färgen en längre tid.
Med brun-utan-sol kan du få en fin färg utan att vara i solen. Den gyllene färgen skyddar dig inte mot solens mot solens UV-strålning, så därför ska du fortsätta använda solcreme med solskyddsfaktor, om du ska vara i solen under längre stunder.

Vad gör jag om mitt barn eller jag själv blivit bränd av solen?
Det är inte mycket att gör när skadan väl är skedd, men följande råd kan verka lindrande 

- Handduk doppad i ljummet vatten eller mjölk (fettet i mjölken verkar lindrande). Handdukarna läggs på de solbrända områdena i 20 minuter, upprepas varannan till var fjärde timme.
- Ett svalkande bad, ljummet vatten är bäst
- Smörja på en svalkande after sun lotion exempelvis med Aloe vera
- Undvik solen de kommande två dagarna.